Mobile Loco Blog Elektronický obchod ONDC-indické UPI pro E-commerce?

ONDC-indické UPI pro E-commerce?

0 Comments


Dopad nejambicióznějšího projektu elektronického obchodování indické vlády na miliony malých podniků a spotřebitelů v Indii.

Co je ONDC?

ONDC je zkratka pro Open Network for Digital Commerce. Je to v podstatě síť různých malých a velkých podniků elektronického obchodování, která má v úmyslu ukončit dominanci platforem jako Amazon a Flipkart v Indii. ONDC je jednotná infrastruktura digitálního obchodu, která si klade za cíl revoluci ve způsobu elektronického obchodování v Indii. Jedná se o platformu, která umožňuje digitální transakce mezi kupujícími a prodávajícími bez ohledu na jejich poskytovatele služeb.

V Indii si více než 12 milionů prodejců vydělává na živobytí prodejem nebo dalším prodejem produktů a služeb. Pouze 15 000 těchto prodejců (0,125% z celkového počtu) však umožnilo elektronický obchod. E-maloobchod byl nedosažitelný pro většinu prodejců, zejména těch z malých měst a venkovských oblastí.

ONDC uznává jedinečnou příležitost zvýšit penetraci e-maloobchodu ze stávajících 4,3% na jeho maximální potenciál v Indii. Naším posláním je dramaticky zvýšit pronikání elektronického obchodování v zemi tím, že umožníme zahrnutí všech typů a velikostí prodejců v populačním měřítku.

ONDC si klade za cíl revoluci Indického elektronického obchodu demokratizací digitálního obchodu a vytvořením otevřené sítě, která integruje a propojuje platformy a společnosti. Tento přístup je významným zlepšením oproti současnému systému, který se spoléhá především na agregátorové platformy a startupy. ONDC eliminuje potřebu kupujících používat více aplikací k nalezení nejlepších nabídek, cen nebo produktů. S více než 10 miliony online nakupujících a miliony místních prodejců v Indii je ONDC vynikajícím řešením pro usnadnění další úrovně digitálních transakcí a prodejní revoluce. Posílí Hyperlokální obchodní model a sníží problémy spojené se závislostí na platformě a řízením dodavatelského řetězce.

ONDC vysvětlil
Digitální platformy se vyvinuly ve velká integrovaná řešení spojující kupující a prodávající. Poskytují služby, jako je skladování, logistika a platby pod jedním poskytovatelem nebo aplikací. To omezuje konkurenceschopnost nových prodejců, kteří se mohou připojit pouze k zavedeným platformám. Síť ONDC si klade za cíl jít nad rámec tohoto modelu a umožnit transakce mezi kupujícími a prodávajícími na různých platformách a aplikacích.ONDC není další platforma, mobilní aplikace nebo agregátorová platforma jako miliony dalších, které již fungují po celém světě. Technicky je to otevřený protokol-soubor pravidel, specifikací a kódu, který usnadňuje spojení mezi kupujícími, technologiemi a prodejci. Stejně jako UPI je ONDC otevřenou sítí.

Platforma ONDC se skládá z několika komponent, které spolupracují na vytvoření bezpečného a bezproblémového digitálního obchodu. Mezi tyto komponenty patří:

  1. API Gateway: Vstupní bod pro všechny požadavky na platformu. Zpracovává autentizaci, autorizaci a omezení rychlosti požadavků API.
  2. Správa identit a přístupu: Spravuje identity uživatelů a přístup k platformě. Poskytuje funkce, jako je registrace uživatele, ověřování, autorizace a správa souhlasu uživatele.
  3. platba: Umožňuje bezpečné a spolehlivé digitální transakce a podporuje různé platební režimy, jako jsou UPI, karty, čisté bankovnictví a peněženky.
  4. Správa Katalogu: Poskytuje centralizované úložiště informací o produktech a službách, které prodejcům umožňuje nahrávat katalogy produktů, spravovat inventář a sledovat prodej, zatímco kupující mohou procházet a vyhledávat produkty a služby.
  5. Správa Objednávek: Umožňuje prodejcům spravovat objednávky, zásilky a vrácení, poskytuje funkce, jako je sledování objednávek, oznámení o přepravě a zpracování refundací, a integruje se s logistickými partnery a zajišťuje sledování zásilek v reálném čase.
  6. Analytika a Reporting: Poskytuje přehled o výkonu platformy a generuje zprávy, které mohou prodejci a poskytovatelé služeb použít k rozhodování na základě dat.
  7. Bezpečnost a dodržování předpisů: Zajišťuje bezpečnost platformy a soulad s předpisy, jako je Standard zabezpečení dat v odvětví platebních karet (PCI DSS) a pokyny Reserve Bank of India (RBI).

Architektura ONDC je navržena tak, aby byla škálovatelná, flexibilní a modulární, což poskytovatelům služeb umožňuje snadno vytvářet a integrovat svá řešení. Podporuje také interoperabilitu mezi různými poskytovateli služeb a umožňuje uživatelům přímo mezi sebou obchodovat.

Tato otevřená síť umožní jakékoli aplikaci podporující síť ONDC objevovat a zapojovat se do místního elektronického obchodování napříč důležitými kategoriemi, jako jsou potraviny, rozvoz jídla, rezervace hotelů, cestovní rezervace atd.

Pokud například Amazon a Flipkart integrují své vlastní platformy s ONDC, uživatel hledající iPhone na Amazonu také uvidí výsledky Flipkartu v aplikaci Amazon.

Aplikace a užitečnost řešení, jako je ONDC v Indii, jsou obrovské. Pro začátečníky může ONDC konečně přivést všechny malé offline podniky, jako jsou místní obchody Kirana, online — stejně jako je UPI přiměla přijímat online platby. V dnešní době je vzácné vidět místní obchod bez QR kódu na pultu. ONDC posílí všechny takové malé podniky a poskytne jim výhodu nad významnými hráči elektronického obchodování díky jejich osobnímu spojení a letům budování vztahů.

Viděli jsme, jak startupy jako Blinkit a Grofers nešťastně selhaly v hyperlokálním a rychlém doručovacím prostoru. Sousedské obchody mohou snadno replikovat svůj model s úspěchem. JioMart byl poněkud úspěšný v replikaci tohoto modelu během uzamčení COVID-19 pro dodávky potravin. ONDC může tuto revoluci dále podpořit.

Dnes se společnosti v prostoru rychlého obchodu dostaly do slepé uličky. 10minutová dodávka potravin již není realitou.

Blinkit prodal Zomato.

Ola zabila Olu Dashovou.

Wrapil (založený spoluzakladatelem Blinkit) byl vypnut.

Swiggy instamart ztráty vyskočily na 2X

A teď konečně Zepto přestal slibovat 10minutové potraviny.

Víme, že malé místní obchody mohou díky blízkosti obytných oblastí doručit cokoli — od léků přes mléko až po potraviny během několika minut. A to není vše; kupující budou také těžit z ONDC v Indii, včetně lepších cen, objevování produktů a informovaného nákupu.

Swiggy-Zomato dominance v Trh stravovacích služeb za 50 miliard je napadán ONDC. Komise (18-24%) je největší hlava pro restaurace, oni také platit poplatek platforma & daně To nakonec zvýšila celkové náklady pro uživatele, také menší ziskové rozpětí pro restaurace.

Vč 42

Zatímco ONDC buduje udržitelný ekosystém, Restaurace platí pouze 2-4% provizi, náklady na doručení platí uživatelé.

Vč 42

Jedná se o Win-Win pro jídelny & zákazníci. Inc 42.com pokusil se získat hlubší porozumění provizím objednáním jídla od Zomato i ONDC přes Paytm. K našemu překvapení stál hamburger z nejbližšího McDonald ‘ s o 158% levnější cestou ONDC než Zomato.

Vč 42

Závěrem lze říci, že ONDC je vládní iniciativa, která má potenciál transformovat indický průmysl elektronického obchodování. Vytvořením jednotné infrastruktury digitálního obchodu, která je přístupná všem, ONDC usnadní kupujícím a prodávajícím vzájemné transakce bez ohledu na jejich poskytovatele služeb. Očekává se, že ONDC bude mít významný dopad na indickou ekonomiku, vytvoří nové pracovní příležitosti a podpoří růst trhu elektronického obchodování. S ONDC je Indie připravena učinit významný krok vpřed na své cestě k digitální ekonomice.